Знаете ли какво замърсяване генерира козметичната индустрия в околната среда? Въпреки че самата тя не попада в ТОП 7 най-замърсяващи индустрии в света, производството на козметика пряко зависи от тези индустрии. За съществуването на един козметичен продукт като паста за зъби, е необходима енергия, транспорт, използване на големи складови съоръжения. Само тези дейности попадат в челната класация на „замърсителите“, като дори не сме включили производството на опаковки.

В тази статия ще опишем именно какво прави масовата козметика толкова вредна за природата, след което ще ви посъветваме какво можете да направите вие, за да помогнете с решаването на този проблем. 

Какво стои зад базовото потребление на козметика?

С новината от края на 2022г., че населението на Земята вече наброява 8 милиарда човека, можем да си представим ръста в производството на базови козметични продукти като сапун, шампоан, паста и четка за зъби. За да добием представа за големината на човечеството ще направим сравнение между 1 милион и 1 милиард секунди. Ще сте учудени да разберете, че 1 милион секунди се равняват на 11,5 дни, а 1 милиард на 31,5 години. Ръстът на човешка популация от 7 млрд. (през 2011г. ) на 8 млрд. (през 2022г.) е главозамайващ, имайки предвид, че неотдавна през 1960г., цялото население на Земята е било малко над 3 милиарда човека. 

Голяма част от хората по света използват бързооборотни стоки на ежедневна база. Огромната част от опаковките им се правят от пластмаса като полипропилен (PP) и полиетилен (PET). Досега, над 22 млн килограма пластмасов отпадък годишно се генерираше само от продуктите за устна хигиена, които се рециклират трудно и отнемат стотици години, за да се разградят, ако попаднат в околната среда. Трудно е да си представим размера на боклука, генериран от цялата козметична индустрия – балсами за устни, лакове за нокти, мъжки продукти за грууминг, имайки предвид актуалната численост на населението. Програмата на ООН за Околната среда предвижда, че ако продължим употребата на козметика с настоящите темпове, ще произведем 12 млрд. тона пластмасов боклук. Тъй като е трудно да си представим такива мащаби можем да сравним това количество с масата на 35 000 сгради, големи колкото Емпайър Стейт. 

 

Замърсяване от продуктите за дентална грижа

Нека разгледаме в детайли областта, в която сме най-компетентни – сектора “Орална грижа”. За съжаление, продуктите от тази категория често страдат от проблема “невъзможност за рециклиране” поради спецификата на материалите за опаковки, които трябва да запазват качествата на продуктите. Тубичките за паста за зъби са такъв пример. Обикновено те се произвеждат от нефтохимически полиетилен, в комбинация с алуминий, тъй като така се позволява да бъдат запазени вкуса, влажността, вискозитета и ефектите на пастата. Минусът на тази опаковка е, че тя не може да бъде рециклирана, поради невъзможността за отделяне на двата материала един от друг, а полиетиленът е вреден за околната среда, тъй като не е биоразградим, а и за направата му се използват петролни продукти. 

От различни видове пластмаси се правят също бутилките за вода за уста, конците за зъби и самите четки. Пластмасата обаче не е единственото, което прави четката за зъби толкова трудно рециклируема. За това допринасят и косъмчетата, които най-често се изработват от найлон. Макар найлонът да има форми, които са разградими, най-използваната от тях не е, което означава, че те също замърсяват природата след изхвърляне.  

Микропластмасата (microbeads) е новият проблем в сектора. Тя представлява пластмасови частици с големина до 5мм, като в козметиката тя се получава, както от разпадащите се пластмасови опаковки, така и от съставки в самата маса на продукта. Примери за това са броката или капсулите, които се използват в пилинги, кремове за тяло и пастите за зъби с гранули. Тези раздробени частички минават през филтриращите системи и попадат във водните басейни и питейната вода. Освен морските животни, вече и хората са потърпевши от микропластмасата, тъй като погълната тя изпуска токсини в организма.

За щастие обаче съществуват алтернативи, които някои брандове вече използват, за да намалят замърсяването, както ще ви разкажем във втората част от статията.

 

Глобално замърсяване. Какво  можеш да направиш ТИ?

Всеки един от нас има голямо влияние върху това кои брандове и кои продукти ще бъдат успешни на пазара, а с това и какво количество от тях ще бъдат произведени. Така и нашият избор между неустойчиви продукти и устойчивите им алтернативи е директно свързан със замърсяването на околната среда, дори само на микро ниво. Нашата нагласа и осъзнати действия правят ежедневна разлика в състоянието на природата, а и в това на икономиката. Съзнавана или не, силата винаги е била на страната на клиента, който чрез избора си ръководи действията на големите компании и институции.

 

1. Избирай продукти без излишна опаковка. 

Изчислено е, че 32% от опаковките за еднократна употреба, които също съставят голяма част от козметичните продукти, се изхвърлят веднага след отварянето и рядко попадат в системите за разделно събиране. Функцията на тези опаковки често е чисто маркетингова и те не допринасят с нищо освен с по-помпозен вид на продукта. Водата за уста на Nordics, например, решава този проблем като се продава без кутия, а защитният слийв върху капачката е ненужен, поради начина на нейното сигурно заключване.

 

2. Използвай по-малко. 

Статистиката показва, че производството на пластмаса, базирана на петрол, се е увеличило 20 пъти от 1964 г. до 2014 г. Това означава, че за 50 години тонажите на пластмасовите опаковки са скочили от 15 млн.т., на 311 млн.т. Също така малко хора знаят, че едва 9% от пластмасата всъщност се рециклира.  Можем да реагираме на тези темпове на свръхпроизводство, като просто се въздържаме от закупуването на продукти, които вероятно ще отлежават на рафта и са плод на импулсивна прищявка. Друго решение на въпроса е избирането на т.нар. “Zero-waste” продукти, като конците за зъби Nordics, чиито материали се връщат обратно на 100% в производството на други стоки.

 

3.Информирай се. Създай нови навици.

Информацията винаги е била ценна, а в този случай е животоспасяваща. Сблъскваме се с феномена, че дори високообразовани хора, които са виждали тревожните статистики, нямат базови еко принципи като например разделното изхвърляне на боклук. Поколението Z е пример за обратното. Тези младежи не само са много добре информирани, а са истински загрижени за състоянието на нашата планета и са интегрирали устойчивост в своя начин на живот. Три пъти УРА за техния пример

Лесно можеш да научиш кои видове пластмаса са подходящи за многократна употреба и кои изобщо не трябва да бъдат купувани от тази статия. След като се запознаеш с теорията, изгради своите зелени принципи, намери продуктите, които ги задоволяват и ето – навикът е готов. Прекрасен принцип, който можеш да следваш е този на четирите “R” – Reduce, Reuse, Recycle, Refuse (Намали, Използвай повторно, Рециклирай, Откажи).

 

5. Избирай мултифункционални продукти.

На пазара съществуват чудесни продукти, комбиниращи няколко функции в едно. Пример за това са шампоан и балсам в едно, крем за лице и фон дьо тен (CC крем), крем за тяло с SPF фактор, четка за зъби и четка за език, мултифункционална паста за зъби. Така спестяваш от всичко – материал за опаковка, материал за продукта, транспорт, финанси, а самият ефект остава същия!

 

Заключение

 

Обещаваща е тенденцията хората да се интересуват все повече от устойчивост в навиците си на пазаруване. Това говори за осъзнатост на собствената сила за промяна на заобикалящата ни реалност и влияние върху производителите. Както видяхме, малки промени в ежедневието могат да водят до високи постижения в разумното използване на природните ресурси.

Nordics е сред първите марки, откликнали на новите потребителски нужди за еко-съобразни продукти още през 2015 г. Резултатите показват, че чрез колективни усилия предизвикаме позитивна промяна в света. Всеки един от нашите продукти е устойчив и направен от натурални, рециклирани и рециклируеми материали. Можете да научите повече за това какво прави нашите четки за зъби устойчиви, както и как постигнахме рециклируемост тубите за паста за зъби

 

Източници:

  1. http://www.lessplastic.bg/kakvo-e-mikroplastmasa/
  2. https://zerraco.com/blogs/zerra-blog/plastic-waste-and-environmental-impact-of-the-beauty-industry
  3. https://www.voguebusiness.com/sustainability/beauty-has-a-waste-problem-and-its-not-packaging
  4. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Packaging_waste_statistics
  5. https://research.library.fordham.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1134&context=environ_2015