На всички ни е добре известно, че миенето на зъбите си по два пъти на ден е задължително и затова всички изграждаме този навик още от ранна детска възраст. За съжаление, има моменти, в които е трудно да не пропуснем път, като това най-често се дължи на преумора или… мързел. Макар и еднократното пропускане да не е краят на света, ако това се случва прекалено често, немиенето на зъбите причинява зъбен камък, кариеси и/или възпаление на венците. 

В тази статия искаме да ви споделим няколко стратегии как да увеличите шансовете да измиете зъбите си дори в моментите, когато нямате желание и енергия да го направите:

Направете рутината за миене на зъби забавна

Миенето на зъбите със сигурност не е най-интересната активност в нашето ежедневие, но това не значи, че не може да стане по-приятна. Едно от нещата, които можете да направите, например, е да си създадете навика да слушате любими песни или пък да гледате някое видео докато се миете. Това ще помогне, защото ще ви накара да приемате тази активност като повод за правене на нещо, което харесвате.

Мийте зъбите си докато се къпете

Къпането е друга ежедневна рутина и е вероятно най-подходящата и удобната, с която можете да съчетаете миенето на зъбите. Разбира се, можете да го съчетаете и с други активности от такъв тип, като например миенето на лицето и на очите, мазането с козметични кремове и други. Това ви помага с един куршум да убиете два заека.

Използвайте паста с вкус, които харесвате

Много е важно да харесвате вкуса на пастата си за зъби, защото това ще ви кара да се наслаждавате на миенето много повече и може дори да е причина да го очаквате с нетърпение. Ние от Nordics ви препоръчваме да опитате пастата ни с кокос и мента, която е изключително освежаваща и с приятен тропически вкус.  

Дръжте четката и пастата си на по-удобни места

Повечето от нас държат четката и пастата си на мивката, защото в крайна сметка там е мястото, където най-често мием зъбите си. Това обаче не винаги е най-удобното място, особено ако ги миете другаде. Ако миете зъбите си под душа, вероятно ще бъде по-добре ако преместите четката и пастата си там. Също така може да опитате да ги оставите на по-нестандартни места, където сте сигурни, че ще ги видите и ще се подсетите, като например на шкафа до леглото.

Използвайте мобилно приложение за миене на зъби

Възползвайте се от безплатните апликации за миене на зъбите, който не само ще следят за необходимите 2 минути четкане, а и ще подобрят информираността ви относно собственото ви дентално здраве. Запознаваме ви с 3 приложения за възрастни, които ще спомогнат редовното спазване на дентална хигиена.

  1. Опитайте Brushy, който включва таймер при всяко миене на зъбите, както и насочва чрез визуализации към всички части на горната и долна челюст, които трябва да бъдат изчеткани.
  2. Brush Teeth Reminder е друго полезно приложение, което напомня кога е време за миене на зъбите, а освен това и следи за продължителността на четкането. Софтуерът включва и мотивационен елемент за постигнати цели, подобно на тези в спортните апликации.
  3. Toothbrush Timer има приятен интерфейс и включва таймер, опция за напомняне за миене на зъбите и визуални напътствия къде и с каква прродължителност да четкате зъбите си за 100% почистване на зъбната повърхност.

Мотивирайте се

Колкото досадно и неприятно да е миенето на зъбите понякога, помнете какво стои от другата страна. Плаката и зъбният камък се образуват за часове, а неотстранени те са само началото на редица сериозни заболявания като кариеси, гингивит или пародонтит. Болката и съществените суми, които оставяме при зъболекарите не трябва да бъдат единственият мотивиращ фактор. Помислете какви ползи носи здравата бяла усмивка за самочувствието и вътрешното здраве. Помислете за това  колко по-свободно и уверено общувате, когато не се притеснявате от лош дъх или неестетически вид на усмивката ви. Затова се изисква специално внимание и грижи.

 Посещавайте зъболекаря си по-често

Да ходите по-редовно при вашия зъболекар ще помогне с мотивацията ви да не пропускате миенето на зъбите си, тъй като той ще ви напомня защо това е толкова важно и ще ви мотивира да се грижите за себе си, за да не изглеждате зле в неговите очи. Освен това той може да ви даде препоръка за продукти, които да използвате и да даде практични съвети за грижата за зъбите според вашите нужди.

 

Надяваме се, че тези съвети ще ви бъдат полезни и ще приложите някои от тях в своето ежедневие. Препоръчваме ви да разгледате нашите пасти и четки за зъби, които допълнително ще помогнат в грижата за вашата дентална хигиена. 

И не забравяйте – минето на зъбите сутрин и вечер е задължителна активност за общото и денталното ни здраве!