Напоследък все повече потребители предпочитат да използват био козметични продукти за сметка на конвенционалните, а като резултат се увеличава и броят на компаниите, които насочват усилията си към производството на био козметика. Но защо се случва това и каква е мотивацията на клиентите да заменят традиционните продукти с био такива? На този въпрос ще опитаме да отговорим в настоящата статия, сравнявайки двата типа продукти като за пример ще вземем био паста зъби, защото именно от това разбираме ние в Nordics. 

Какво прави един козметичен продукт био?

Нека да започнем като отговорим на този ключов въпрос, който ще помогне да разбереш с какво този тип козметика е по-различен от нормалната. Ще използваме следната дефиниция за био козметика: “Това са козметични продукти, направени от 100% естествени съставки и добити от растения, животни, ензими или органични посеви, които са чисти от пестициди и химически торове и се използват за кожата, лицето, косата или за орална грижа” (Goyal, 2021). Оттук най-важните точки, на които трябва да наблегнем са именно изцяло натуралният състав и липсата на пестициди и синтетични съставки, които имат негативен ефект върху тялото и кожата.

Масовите козметични продукти не попадат в тази дефиниция, защото повечето от тях използват съставки, добити от петрол или минерални масла, които са вредни както за тялото, така и за природата, тъй като не са био разградими. Именно втората точка често е водещ фактор при избора на много компании в пренасочване производството им към био козметика, както и при този на клиентите, които предпочитат такъв тип продукти. 

С какво е по-добра една био паста за зъби?

1) Безопасна е за тялото

По-голямата част от обикновените пасти за зъби използват синтетични химически съставки. Всяка от тях се поема от тялото и може да повлияе на нервната и на хормоналната система. Пример за такава съставка е триклозан – антибактериален, противогъбичен химикал, който има широко разпространение в козметиката и освен в пастите за зъби се използва и в сапуните и други продукти за лична хигиена. Множество проучвания обаче доказват, че той влияе негативно на баланса на ендокринната система и по-конкретно на хормоните на щитовидната жлеза.

Био пастата за зъби, от друга страна, не съдържа никакви синтетични субстанции, а вместо това съставът й е изцяло натурален. Тя почиства зъбите и убива бактериите с помощта на растителни екстракти, минерали и антисептични етерични масла. По този начин, тя остава напълно безопасна за тялото и позволява да се избегнат нежелани странични ефекти. 

 

2) Предотвратява и успокоява болката във венците

Много от обикновените пасти за зъби съдържат пероксид, чиято функция е избелването на зъбите. Въпреки ефективността си по отношение на това, тази съставка има дразнещо въздействие върху венците, което може да доведе до възпаление. Вместо това био пастите съдържат растителни масла и екстракти, като алое, което помага в облекчаването на болките, успокояването на венците и премахването на възпалението. 

 

3) Не дразни лигавиицата

Съставката, която прави пяна в обикновената паста за зъби, натриев лаурил сулфат (SLS), има приложение и за много други козметични продукти, като сапуни и шампоани. Той обаче може да причини зачервяване, сърбеж и възпаление при по-чувствителна кожа. Едно от нещата, които ще забележите при използването на био паста за зъби е, че при нея не се образува толкова много пяна, колкото си свикнал и това се дължи именно на липсата на SLS. 

 

4) Може да бъде използвана безопасно и от деца

Докато се учи как да си мие зъбите, почти всяко дете в някакъв момент, ако не редовно, гълта пастата за зъби, вместо да я изплюе. Това е истински проблем с обикновената паста, заради химикалите, които се съдържат в нея и които се поемат от организма на детето. Както вече споменахме неколкократно, при био пастите за зъби изцяло липсват химикали като триклозан, SLS, пероксид и флуорид, като вместо това имат 100% естествен състав. Това ги прави безопасна алтернатива за децата, тъй като няма абсолютно никакъв риск за тях при поглъщане, а и при употреба. 

 

Препоръки

Био пастата за зъби има много предимства за здравето ти пред обикновената, като с нея можеш да избегнеш алергични реакции, възпаления и проблеми с ендокринната система. Всичко това се дължи на изцяло натуралния състав на пастата и липсата на химикали, които предизвикват нежеланите странични ефекти. Затова и ние от Nordics силно ти препоръчваме да смениш пастата си за зъби с био такава. Ако се чудиш откъде да започнеш, можеш да разгледаш онлайн магазина ни, където ще намериш 4 вида био паста за зъби с различни вкусове. Открий кой е любимия ти вкус и изпробвай за себе си ползите на този вид паста за зъби, като поръчаш онлайн или вземеш директно от магазините, в които се продават нашите продукти!