Сигурно сте чували за зъбен кариес още от малко дете. Особено когато всичко, което сте искали да ядете са били бонбони и други сладки лакомства. И тогава родителите ви са настоявали да си миете зъбите, помните ли? Е, ако сте ги слушали, може би сте си спестили някои болезнени пътувания до зъболекаря.

Всички говорят колко е важно да миете зъбите си 2-3 пъти на ден и да използвате конец за зъби поне веднъж на ден, нали? Но знаете ли наистина какво се случва със зъбите ви, ако неглижирате хигиената и консумирате твърде много захар? Истината е, че има истинска пандемия, на която никой не обръща толкова внимание, колкото би трябвало, и се нарича „развала на зъбите“, инфекция, причинена от кариесите.

Какво представлява зъбния кариес?

Кариесите, известни още като зъбни кариеси, могат да засегнат всеки човек от всяка възраст и пол и сериозно да увредят зъбния емайл. Зъбният емайл е външната и видима част на короната, която се състои от 96% минерали и предпазва зъбите от дъвчене, смилане и болезнени температури и вещества. Въпреки че е най-твърдото вещество в нашето тяло, то може да се разгради от прекомерната консумация на захар, кисели напитки и натрупване на плака. Така че, когато зъбната ни хигиена е лоша и често консумираме храни и напитки с високо съдържание на нишесте и захар, е много вероятно да видим черни петънца по повърхността на зъбите. Това по същество са микро отвори, които позволяват на бактериите да проникнат по-дълбоко в дентина и да ерозират по-дълбоките слоеве на зъбите, причинявайки зъбобол, инфекции и в крайна сметка дори загуба на зъби.

Какви са симптомите?

Обхватът на симптомите зависи от местоположението и увреждането, причинено от бактериите в устната кухина. Как да разберете дали имате зъбен кариес? В много ранните етапи може да няма видими петна или болка. Когато т.нар. микро отвори прогресират, малка дупка и промяна в цвета около мястото ще станат очевидни и вероятно ще усетите по-висока чувствителност към сладки лакомства и студени напитки или храни. Ако дупката достигне по-дълбоките слоеве на зъба, засягайки корените или нервите, тогава типични оплаквания са лош вкус в устата и спонтанна болка, остра болка от горещи напитки и храни, както и от натиск. На този етап инфекцията е широко разпространена и посещението при зъболекар е абсолютно необходимо, за да се предотврати разпространението на инфекцията към челюстната кост, венците или други зъби.

Възможно ли да е сте предразположени към развитие на кариеси?

Въз основа на няколко клинични проучвания, миенето на зъбите и използването на конец не са панацеята за това никога да нямате кариес. Изследователите твърдят, че кариесът има общо с консумацията на захар, защото тя е това, с което се хранят бактериите. Смята се,че има връзка между генетиката и кариеса, което все още е в процес на научно изследване. Експертите основават това предположение на факта, че гените са отговорни за качеството на зъбния емайл. Тъй като някои хора се раждат с по-мек емайл, те са по-податливи на кариес, дори ако диетата им не е с високо съдържание на захар и тяхната устна хигиена е добра. Генните вариации в слюнката също могат да играят роля за това колко добре имунната система реагира на свръхрастеж на бактерии. Друго състояние, което може да причини заболявания на венците и кариес, е сухота в устата или ксеростомия. Една от ключовите роли на производството на слюнка е да отстранява бактериите и остатъците от храна от повърхността на зъбите, така че ниският поток на слюнка може да причини натрупване на бактерии.

Допълнителни неблагоприятни последици за здравето

Знаете ли, че кариесът може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми, включително сърдечни и мозъчни инфекции? Всяка инфекция може да причини много щети, ако не се лекува. Но когато говорим за стоматологични инфекции, това може да стане животозастрашаващо наистина бързо! Освен гингивит и пародонтит, които са заболявания на венците и костите, ето някои от медицинските състояния, причинени от кухини без надзор:

Респираторни проблеми.
Според Американската академия по пародонтология, хората, които имат натрупване на плака и обширно увреждане на венците, вдишват бактериите от заразените зъби и венци към дихателната си система. Това може да доведе до усложнения на дихателните пътища, пневмония и други белодробни инфекции и е възможно да е необходима хоспитализация.

Сърдечни проблеми.
Подобно на респираторните усложнения, бактериите могат да се прехвърлят в кръвния поток и сърдечните артерии. Особено хората, които страдат от пародонтални заболявания, са изложени на висок риск от натрупване на бактерии около сърдечните артерии, които могат да попречат на правилния кръвен поток. Що се отнася до хората, които страдат от кървене на венците, тази зъбна инфекция може да предизвика сърдечно заболяване, наречено ендокардит, което възниква поради бактерии, присъстващи около сърдечните клапи и може да причини сърдечни удари.

Диабет.
Пациентите с тази диагноза са по-склонни да развият заболявания на венците, тъй като имунната им система е отслабена. В същото време пациентите с тежки заболявания на венците са изложени на риск от развитие на диабет поради дисбаланс на кръвната глюкоза и производството на вредни бактерии.

Болести на мозъка.
Проучванията разкриват връзка между инфекциите на венците и мозъчните инфекции като менингит. Това сериозно и животозастрашаващо заболяване може да е резултат от нелекувана и продължителна инфекция на венците, при която бактериите от заразената област могат да пътуват до мембраните близо до мозъка и гръбначния мозък и да причинят тежко подуване, сепсис, инсулт и парализа.

Как да ги предотвратим

Дори и генетиката да играе роля за качеството на зъбите, от изключителна важност е да се грижим за нашето орално здраве. Кариесът може да е сложно заболяване, но е лесно предотвратимо. Превенцията се свежда до поддържане на добра устна хигиена и по-специално миене на зъбите 2-3 пъти на ден с паста за зъби, конец за зъби и изплакване с вода за уста. По-здравословна диета и начин на живот, които ограничават сладките храни и напитки, газираните напитки, закуските с въглехидрати и тютюнопушенето също са превантивна мярка, която можете да предприемете, за да си осигурите по-висока защита от развитие на кариеси. Излишно е да казваме, че редовните зъболекарски прегледи веднъж или два пъти годишно за щателен преглед и лечение са задължителни за добро дентално здраве

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892 

https://www.womenshealthmag.com/health/a19912122/cavity-prone-teeth/

 https://today.oregonstate.edu/archives/2009/feb/genetic-discovery-could-lead-advances-dental-treatment

 https://cpwdentistry.com/genetics-and-cavities/

 https://www.perio.org/consumer/healthy-lungs

 https://www.mytotaldentistry.com/blog/the-dangers-of-rotten-teeth/?__cf_chl_managed_tk__=pmd_c1f869917d16aa2546a4f8a999e2e2776eed973c-1627034420-0-gqNtZGzNAs2jcnBszQn6

 https://www.guardiandirect.com/dental-care/2-ways-bad-teeth-can-damage-heart-health

 https://today.oregonstate.edu/archives/2009/feb/genetic-discovery-could-lead-advances-dental-treatment

 https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-dry-mouth 

https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/symptoms/why-dental-problems-make-it-hard-to-control-blood-glucose/